Premiul Goldman pentru Mediu 2013 merge către… zero waste

Rossano Ercollini, președintele Zero Waste Europe și coordonatorul Zero Waste Italia, este unul dintre cei șase câștigători ai premiului pentru Mediu Goldman 2013, echivalent al premiului Nobel pentru mediu.

În urmă cu peste 18 ani, acesta a inițiat și a devenit sufletul mişcării anti-incinerare din Italia, ceea ce a dus la oprirea a peste 50 de incineratoare. Totul a început cu o campanie de educare publică despre pericolele incineratoarelor în micul său oraş toscan. Aceasta s-a transformat apoi într-o mişcare naţională zero waste şi a determinat 117 municipalităţi de pe tot cuprinsul Italiei să închidă incineratoarele şi să implementeze strategiile zero waste.

Vorbind pentru BBC News despre victoria sa, Ercolini a spus: Sunt un pic şocat, deoarece m-am dedicat acestei activităţi de foarte mult timp. Eram conştient că a existat un oarecare interes pentru munca mea, dar nu m-am gândit că era un interes internaţional”.

Acceptance Speech by Rossano Ercolini, 2013 Goldman Environmental Prize

Zero Waste este democrație în acțiune afirma cu entuziasm Rossano Ercollini la conferința No bury No Burn, organizată la Cluj Napoca în octombrie 2012.

Printre realizările sale, lui Ercolini i-a fost de asemenea atribuită presiunea pusă asupra oraşului italian Napoli pentru a adopta o strategie zero waste şi de a înceta expedierea deşeurilor către un procesator din Olanda. Oraşul a întâmpinat multe probleme de management al deşeurilor încă din anii 1990, existând zvonuri privind implicarea Mafiei.
––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Înfiinţat de Richard N. Goldman (1920-2010) alături de soţia sa, Rhoda H. Goldman (1924-1996), în 1989, Premiul de Mediu Goldman recompensează eroii ecologiti de pe fiecare continent – Africa, Asia, Europa, America de Nord, America Centrală şi de Sud şi Insulele şi Naţiunile Insulare” (inclusiv Australasia).

Câştigătorii sunt apreciaţi pentru munca lor în protejarea şi îmbunătăţirea mediului înconjurător” la nivel local (grassroots) şi primesc un premiu de 150.000 de dolari – considerat a fi cel mai mare premiu pentru activism de mediu de tip grassroots.