DOCUMENT DE POZIȚIE: Sistemul Garanție-Returnare pentru recipientele de băuturi în România

Sistemul garanție-returnare este una dintre soluțiile necesare pentru ca resurse considerabile să nu fie utilizate o singură dată, ca mai apoi să ajungă depozitate la groapa de gunoi, incinerate sau să polueze natura.  

În cadrul sistemelor garanție-returnare, consumatorul achită o sumă drept garanție pentru recipientul produsului pe care-l achiziționează, sumă care îi va fi rambursată la returnarea recipientului la un punct de returnare. 

Prin implementarea unui sistem garanție-returnare și prin crearea stimulentelor financiare pentru consumatori, administrațiile locale și centrale din mai multe state au reușit să crească ratele de colectare separată și reciclare.

Sistemul garanție-returnare a fost introdus în legislația românească prin OUG 74/2018, aprobată prin Legea 31/2019. Au fost incluse obligații privind recipientele reutilizabile, combinate cu o creștere de 5% pe an a cotei de ambalaje reutilizabile puse pe piață, care cumulat trebuie să atingă o rată de 30% până în 2025. Organizațiile semnatare propun completarea legislației în vigoare din 2018 și stabilirea unui obiectiv pe termen lung pentru ambalajele reutilizabile vândute de către comercianții cu amănuntul de 55% până în 2030. 

Sistemul garanție-returnare implementat în mod optim are potențial de reducere a importului de deșeuri pentru industria reciclării, de a dezvolta piața de materii prime secundare din România și de a crea oportunități economice la nivel local. Experiențele din alte țări au arătat că este posibil să închidem bucla materialelor reciclabile la nivel național și local și să asigurăm independența aprovizionării cu materiale.

Document-Poziție-Garanție-Returnare