De ce Zero Waste?

… și nu Zero Deșeuri?

Nu din prețiozitate, ci din motive lingvistice. Termenul „waste” are în limba engleză două sensuri: atât deșeuri, cât și risipă, iar limba română nu ne furnizează un corespondent care să le cuprindă pe ambele. De asemenea, în urmă cu peste 20 de ani, „zero waste” a fost gândit de către experții fondatori ai Zero Waste International ca fiind un set de soluții și măsuri tehnice la problema deșeurilor, care odată implementate pot elimina nevoia gropilor de gunoi și a incineratoarelor de deșeuri. 

Context global

La nivel global, principalele provocări ale secolului XXI sunt generate de obiceiurile noastre de consum, iar deșeurile municipale sunt o consecință a vieții noastre consumeriste.  Cercetătorii de la Worldwatch Institute atrăgeau atenția încă din 2012 că, pe fondul creșterii bunăstării și urbanizării, vom produce de două ori mai multe deșeuri până în 2025 (ajungând de la 1-1,3 miliarde de tone cât generăm în prezent la o cantitate record de 2,6 miliarde de tone pe an).

Începuturile revoluției industriale au însemnat mai multe deșeuri și mult mai dificil gestionat. Producția de bunuri și materiale care nu pot fi reparate, refolosite, reciclate sau compostate a transformat peste 10% din planetă în gropi de gunoi. Deșeurile nu dispar ca prin magie. Nu dispar nici atunci când le închidem în sacul negru de plastic, nici după ce ajung la gropa de gunoi, nici după ce sunt incinerate în instalații speciale. În oricare dintre situații, eliminarea deșeurilor implică poluare și emisii extrem de toxice în aer, apă, sol.

În special în ultimii 50 de ani, în goana lor după profit companiile au început să producă bunuri și materiale cu o durată de viață limitată, astfel încât oamenii să fie nevoiți să le cumpere mai mult și mai des. Vorbim despre așa zisa abordare a proiectării pentru eliminare „design for the dump”. Sute de tipuri de plastic, rășini și culori care nu pot fi reciclate. Practic, peste 40% din plasticul produs este de unică folosință, iar doar 10% din platicul produs ajunge la reciclare. Restul plasticului ajunge fie în gropi de gunoi, fie în incineratoare, fie în natură, pe câmpii, în păduri, în ape. Produse folosite o singură dată și aruncate la gunoi sau incinerate cu emisii de dioxine, furani și metale grele. 

Pentru a înțelege mai bine impactul plasticului asupra planetei, vă învităm să vizionați clipul de mai jos:

Sistemul financiar bazat pe inflație și creștere exponențială, în tandem cu un consum de resurse finite vor duce inevitabil la un colaps cu efecte nefaste asupra faunei, florei, oamenilor. Soluția este o schimbare urgentă de paradigmă, care să asigure tranziția de la economia liniară (exploatare, producție, consum, distrugere a resurselor) la una circulară (reintroducerea resurselor în sistem, fără a le distruge prin îngropare sau incinerare). În această ultimă paradigmă, deșeurile devin resurse.

Soluția?

Prima persoană care a vorbit despre zero deșeuri a fost unul dintre cei mai mari proiectanți din toate timpurile: Leonardo da Vinci. Prin lucrările sale, a afirmat că nu există gunoi: deșeurile unei industrii ar trebui să fie materia primă a altei industrii. Nu există niciun dubiu că el „copia” perspectiva naturii asupra materialelor. Natura nu face risipă, nu produce deșeuri, reciclează totul. Deșeul este o invenție a omului. Acum ar trebui să depunem niște eforturi ca să-l „dez-inventăm”.

În viziunea noastră deşeurile sunt resurse. Astfel, promovăm prevenirea apariției deșeurilor – prin modificări aduse la nivel de design, producție și consum – și recuperarea tuturor resurselor într-un mod sigur și sustenabil, fără incineratoare sau alte tehnologii toxice. „Zero Waste” înseamnă reducerea spre zero a ceea ce distrugem prin incinerare fără sau cu valorificare energetică sau aruncăm la gropile de gunoi.

Definiția adoptată de Zero Waste International Alliance: 

„Zero Waste este un obiectiv pragmatic şi vizionar, ce îndeamnă oamenii să imite ciclurile naturii, prin care materialele scoase din uz sunt resurse ce pot fi reutilizate. Zero Waste înseamnă proiectarea şi administrarea de produse şi procese pentru a reduce volumul, toxicitatea deșeurilor şi a materialelor, şi pentru a le recupera, fără ardere sau îngropare”. 

De ce este nevoie de o certificare zero waste? 

În primul rând pentru a evita greenwashingul.

Deși la origine, în urmă cu peste 20 de ani, „zero waste” a fost gândit de către fondatorii Zero Waste International Alliance sub forma unui set de soluții și măsuri alternative la gropile de gunoi și incineratoare, în prezent, adesea, majoritatea entuziaștilor asociază „zero waste” doar cu un stil de viață bazat pe reducerea spre zero a risipei. 

Mai mult, „zero waste” a fost preluat de către industrie în campaniile de CSR. Un exemplu în acest sens fiind sintagma „zero waste to landfill” sau „zero deșeuri la groapa de gunoi”, un termen vehiculat cu conotații pozitive, dar care camuflează practicile murdare de eliminare a deșeurilor prin incinerare și valorificare energetică. 

În ultimii ani,  „zero waste” a devenit foarte atractiv pentru marile corporații poluatoare cu plastic, acestea sponsorizând proiecte cu denumiri „zero waste” ale unor ONG-uri, cu scopul de a-și spăla imaginea. Adevărul este că, dacă ar fi avut cu adevărat intenția de a face un bine planetei, ar fi investit în îmbunătățirea semnificativă a procesului de producție, astfel încât să pună pe piață produse în ambalaje reutilizabile sau compostabile, nu în plastic de unică folosință, fie acesta chiar și biodegradabil. Prin urmare, asocierile poluatorilor de orice fel cu proiecte „zero waste” sunt doar tentative de manipulare pentru a-și păstra în continuare „business as usual” în numele profitului. 

Oricine poate integra soluții și măsuri zero waste, de la nivel de politici, proceduri și procese de producție în companii, la orașe, comunități, evenimente, până la nivel personal prin stilul de viață pe care îl preferăm/abordăm. Însă, pentru evitarea greenwashing-ului, Zero Waste Europe alături de experți recunoscuți internațional au creat un sistem de certificare robust, cu monitorizare independentă pentru ghidarea și confirmarea atingerii obiectivului de zero deșeuri în orașe, clădiri, evenimente sau chiar și produse.

Pentru stilul de viață cât mai aproape de zero waste nu există sisteme de certificare. Toată lumea este binevenită să se alăture mișcării mai ales prin exemplul personal. Fiecare pas spre o viață cu mai puține deșeuri este o victorie care merită celebrată.

Descoperiți soluțiile și măsurile zero waste:

ZERO WASTE ÎN ORAȘE | ZERO WASTE ÎN AFACERI | ZERO WASTE ÎN CLĂDIRI | ZERO WASTE LA EVENIMENTE |
ZERO WASTE ÎN VIAȚA DE ZI CU ZI