Campanii

Ne implicăm într-o varietate de proiecte și domenii interconectate cu obiectivul de a facilita tranziția României spre o economie circulară zero deșeuri. Această abordare holistică ne permite să influențăm în mod eficient legislația de mediu și implementarea la nivel local a proiectelor zero deșeuri. 

Legislație și modele de bune practici

Zero Waste România pune pe agenda publică subiectele din domeniul gestionării deșeurilor și al conservării resurselor care sunt la zi pe agenda europeană. Propunem autorităților naționale și locale modele de legi care să conducă societatea în direcția unei economii circulare zero waste. De asemeneam, în cazul în care legile propuse de autorități sunt proaste, analizăm alături de experți, propunem amendamente și soluții, informăm și mobilizăm cetățenii. Prin acțiunile noastre punem presiune pe legiuitor, în vederea îmbunătățirii legislației naționale și locale. În acest scop, promovăm modele de bune practici, de la cele individuale până la comunități și orașe care implementează soluții și măsuri circulare.

Comunități și orașe

Zero Waste România lucrează cu municipalități și comunități din țară pentru a dezvolta și implementa strategii zero waste. Identificăm problema, mobilizăm experții care să poată recomanda soluțiile adecvate și personalizate fiecărui caz în parte. Pe tot parcursul implementării acestor soluții, monitorizăm conformarea la setul de criterii stabilite și confirmăm  impactul, prin certificarea conformității cu angajamentele luate. Astfel, producem schimbarea în tranziția spre o Românie curată, cât mai aproape de zero deșeuri.

Consum și producție

Proiectarea ecologică a produsului este o condiție elementară, pentru ca zero waste să devină din deziderat o realitate. Dacă un produs nu poate fi reutilizat, reparat, dezasamblat, remanufacturat, reciclat sau compostat, acesta ar trebui să fie reproiectat sau eliminat treptat de pe piață. Ecodesign-ul permite ca resursele să rămână în sistem o perioadă mai îndelungată și favorizează dezvoltarea unei economii circulare, durabile. Zero Waste România angrenează cetățenii și autoritățile locale în identificarea produselor prost proiectate și mobilizează designerii, cercetătorii,companiile și factorii decizionali în furnizarea alternativelor adecvate.

Sistem informal de colectare

Din sistemul informal de colectare fac parte persoanele care își câștigă existența din colectarea, sortarea, reciclarea și vânzarea a ceea ce aruncă ceilalți oameni. La Zero Waste România ne preocupăm să identificăc aceste grupuri defavorizate, care reprezintă în accepțiunea noastră o categorie esențială de lucrători. Deoarece sunt adesea marginalizate și nu sunt constituite formal, Zero Waste susține crearea structurilor de suport pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și viață ale acestor persoane.

Import de deșeuri

România se situează printre statele Uniunii Europene cu cea mai redusă cantitate de deșeuri municipale solide generată pe cap de locuitor – 272 kg/capita, în 2018, conform datelor Eurostat. Această stare de fapt reprezintă, în același timp, o oportunitate de a face mai ușor tranziția spre zero waste, dar și o amenințare. În condițiile în care reglementările privind tranzacțiile cu deșeuri, la nivelul Uniunii Europene, nu sunt suficient de stricte, România devine o destinație pentru statele care exportă deșeuri. Importul de deșeuri are un impact negativ asupra mediului, precum și asupra economiei și populației din comunitățile de destinație. Zero Waste România este observator pentru Convenția de la Basel privind controlul transporturilor transfrontaliere de deșeuri periculoase și al eliminării acestora. În această calitate, monitorizăm și alertăm autoritățile cu privire la deșeurile care ajung fraudulos să aglomereze gropile de gunoi sau să fie incinerate / coincinerate în țara noastră. 

Climă, Energie și Poluare

Arderea deșeurilor are un impact uriaș în ceea ce privește poluarea aerului și schimbarea climatică. În ciuda faptului că este promovată ca alternativă la combustibilii fosili, incinerarea deșeurilor este o falsă soluție și una dintre cele mai poluante, costisitoare și ineficiente modalități de producere a energiei disponibile astăzi. Zero Waste România promovează implementarea soluțiilor zero waste, care exclud orice formă de incinerare, și dă o voce grupurilor locale care luptă împotriva incineratoarelor. 

Plastic de Unică Folosință

Poluarea cu plastic afectează toate elementele din mediul înconjurător – apele, câmpiile, pădurile din România se sufocă sub deșeurile de plastic. Ca parte a mișcării globale Break Free From Plastic, Zero Waste România se implică în dezvoltarea și promovarea soluțiilor care   combat poluarea cu plastic la nivel de politici publice, dar și la nivel local, în comunitățile și orașele cu care lucrăm, precum și la nivelul stilului de viață. Am făcut presiune și am obținut, în 2017, interzicerea pungii cu mâner de unică folosință din plastic subțire (sub 50 de microni) și foarte subțire (sub 15 microni). Începând cu 2016, am făcut demersuri pentru legiferarea și reglementarea eficientă a sistemului garanție-returnare pentru ambalaje, care ar putea asigura colectarea și reciclarea a peste 90% dintre ambalajele de băuturi din plastic.