Update mobilizare sistem garanție-returnare

Dragi prieteni,

Vă mulțumim că v-ați mobilizat în număr atât de mare și că, în doar câteva zile, ați transmis deputaților sute de mesaje de susținere pentru unul dintre cele mai bune instrumente de prevenire a generării de deșeuri: sistemul garanție-returnare. Acesta este implementat în numeroase state europene, precum Germania, Croația, Belgia, Olanda și Estonia.

În urmă cu circa o oră, în ședința comună a Comisiei de Mediu și Industrii, Ministerul Mediului a solicitat deputaților respingerea în totalitate a ordonanței de urgență care introducea la art 1. sistemul garanție-returnare (sistem depozit) obligatoriu și care, în mod normal, ar fi trebuit să fie urmată de o metodologie de implementare.

Ministerul Mediului dovedește, încă o dată, că nu are în plan să protejeze pădurile, râurile și câmpiile României de recipiente de PET, sticlă sau doze de aluminium. Mai degrabă, ministerul pare să protejeze noile specii de nevertebrate de plastic întâlnite tot mai des în natură.

Dezbaterea a fost din nou amânată pentru luni, 19 iunie. Mobilizarea noastră trebuie să continue. Decizia finală nu va putea fi amânată la nesfârșit. #depozitReturnare #economiecirculara #preventie