Vizionare „Trashed” și dezbatere la Colegiul Tehnic INFOEL Bistrița

Am avut oportunitatea de a proiecta pentru elevii claselor a X a C, a XI a C şi a XII a H de la Colegiul Tehnic INFOEL Bistriţa filmul documentar „Trashed” şi a dezbate împreună cu aceştia problemele prezentate. Deşi acestea sunt cunoscute şi prea adesea prezentate într-un mod neadecvat, rămâne o dilemă: De ce ne lăsaţi această moştenire?!

„Cei care nu aţi văzut încă «Trashed» ar trebui să o faceţi! E un documentar serios care are meritul nu doar de a diagnostica, ci şi de a prezenta posibile tratamente la această boală a gunoaielor pe care omul a indus-o Terrei şi până la urmă şi sie însuşi ca societate…“ este de părere Radu Mititean membru fondator Zero Waste România.

„Trashed” a avut premiera în 2012, la Festivalul de la Cannes și a fost vizionat pentru prima oară în România în cadrul EcoTiff 2014, la Cluj Napoca.
Regizoarea Candida Brady îl urmează pe celebrul actor Jeremy Irons într-un turneu mondial, pentru a descoperi probleme de mediu apăsătoare cu care se confruntă umanitatea, precum contaminarea cu dioxine şi furani, substanţe chimice rezultate în urma incinerării gunoaielor, al căror nivel de toxicitate vine imediat după cel al deşeurilor radioactive; poluarea cu plastic a mediului natural şi în special pe cel acvatic, consumerismul şi injustiţia socială, soluţia propusă fiind zero risipă – zero waste.
Coloana sonoră a fost compusă și orchestrată de Vangelis. Jeremy Irons este protagonist și narator în acest documentar.

Trailer-ul filmului