România riscă să blocheze reducerea consumului de pungi de plastic în Europa

București, 11 noiembrie 2014

Peste 70 de ONG-uri îi cer Ministrului Mediului să susțină propunerea Parlamentului European de a reduce consumul de pungi de plastic de unică folosință și de a interzice pungile de plastic oxo-degradabile. Potrivit reprezentanților europeni, România se află printre puținele țări care se opun adoptării acestor măsuri, ceea ce ar putea duce la blocarea propunerii.

Rețeaua Zero Waste Romania, Let’s do it, Romania!, Coaliția pentru Mediu din România, alături de alte peste 70 de organizații neguvernamentale i-au transmis astăzi Ministrului Mediului, Korodi Atilla, o scrisoare deschisă, prin care i-au solicitat să susțină propunerea Parlamentului European de a reduce consumul de pungi de plastic de unică folosință cu 80% până în 2019 şi de a interzice pungile de plastic oxo-degradabile.

Demersul a fost justificat de informația potrivit căreia România ar face parte dintr-un grup minoritar de state ale UE care blochează propunerea Parlamentului European. Piotr Barczak, specialist pe politici publice în cadrul Biroului European pentru Mediu, a atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă această poziționare:

Un grup restrâns de țări din cadrul Consiliului, nou acceptate în UE, persistă în a arăta un dispreț total față de consecințele majore ale poluării mediului cu pungi de plastic. Refuzul acestui grup minoritar de state membre UE de a adopta oricare dintre propunerile progresiste propuse de către Parlament contribuie la impasul în negocierile dintre Consiliul de Miniștri al UE, Comisia Europeană și Parlamentul European”.

Discuțiile despre propunerea Parlamentului European se află în etapa finală. Dacă negocierile din data de 14 noiembrie, între Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul de Miniștri nu vor duce la un rezultat concret, propunerea ar putea fi anulată.

Cum ne poate afecta anularea propunerii

Fiecare european folosește anual în jur de 500 de pungi de plastic, dintre care 92% sunt de unică folosință. Mai mult, dintre cele 100 de miliarde de pungi de plastic utilizate anual în Europa, doar 6,6% sunt reciclate.

România este și ea sufocată de cantitatea imensă de pungi de plastic care acoperă atât văi de râuri, cât şi câmpuri întregi, având un impact major asupra faunei, florei și sănătății cetățenilor. Conform Fondului de Mediu, cantitatea de pungi de plastic comercializate în 2010 a fost dublă comparativ cu anul 2009 și este în continuă creștere, pe fondul dezvoltării marilor retaileri.

Prin urmare, limitarea folosirii pungilor de plastic de unică folosință și a celor oxo-degradabile este mai mult decât justificată. Este o necesitate.

Ce solicităm Ministrului Mediului

În scrisoarea deschisă transmisă Ministrului Mediului, pe care o puteți citi mai jos, explicăm ce consecințe ar putea avea anularea propunerii și de ce recomandăm eliminarea pungilor de plastic nebiodegradabile. Totodată, descriem situația gravă în care se află România din acest punct de vedere și prezentăm exemple de succes ale unor state care au interzis utilizarea pungilor de plastic de unică folosință încă din 2007.

Scrisoarea a fost semnată de organizații neguvernamentale cu diverse domenii de activitate: de la ONG-uri de protecție a mediului sau a animalelor, până la organizații civice, studențești și de tineret.

Scrisoare Deschisă adresată Ministrului Korodi Attila, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice

Stimate Domnule Ministru Korodi Attila,

Organizațiile semnatare își exprimă îngrijorarea față de opoziția domniei voastre și a Guvernului României față de propunerea Parlamentului European cu privire la reducerea, până în 2019, cu 80% a consumului de pungi de plastic de unică folosință.

În ciuda unui sprijin popular puternic în întreaga Uniune Europeană, surse din Bruxelles poziționează România alături de o minoritate de state membre ale UE care blochează propunerea Parlamentului European pentru reducerea drastică a utilizării pungilor de plastic de unică folosință.

Un grup restrâns de țări din cadrul Consiliului, nou acceptate în UE, persistă în a arăta un dispreț total față de consecințele majore ale poluării mediului cu pungi de plastic. Refuzul acestui grup minoritar de state membre UE de a adopta oricare dintre propunerile progresiste propuse de către Parlament contribuie la impasul în negocierile dintre Consiliul de Miniștri al UE, Comisia Europeană și Parlamentul European” a declarat Piotr Barczak, Policy Office, European Environmental Bureau.

Pungile de plastic au o durată de viață de peste 200 de ani, însă o durată de utilizare de câteva minute, fiind unul dintre cele mai elocvente exemple de eșec al proiectării din industrie. Măsurile de descurajare a producerii pungilor de plastic și a altor produse de unică folosință reprezintă un aspect prioritar în gestionarea sustenabilă a deșeurilor.  România este sufocată de cantitatea imensă de pungi de plastic care acoperă atât văi de râuri, cât și câmpuri întregi.

În România, conform Fondului de Mediu, cantitatea de pungi de plastic comercializate în 2010 a fost dublă comparativ cu anul 2009 și este în continuă creștere, pe fondul dezvoltării marilor retaileri. Fiecare european folosește în medie circa 500 de pungi de plastic anual, dintre care 92% sunt de unică folosință. Mai mult, dintre cele 100 de miliarde de pungi de plastic utilizate anual în Europa doar 6,6% sunt reciclate.

Din cauza greutății și dimensiunii reduse, pungile de plastic ajung adesea în mări şi oceane, unde se descompun treptat, de-a lungul a sute de ani, formând o supă difuză de microparticule, răspândită pe întreaga planetă. Pungile de plastic din mediul marin reprezintă un pericol major cu consecințe dramatice pentru ecosistemul acvatic. Fragmentele microscopice de plastic sunt ușor ingerate, cele mai afectate fiind mamiferele marine. Acești poluanți se acumulează la fiecare nivel din lanțul trofic, la fiecare nivel din lanț obținându-se o creștere semnificativă a concentrației de poluanți. Mai mult, plasticul nu doar că eliberează substanțe chimice; odată ajuns în apă, atrage alte toxine, devenind și mai periculos pentru formele de viață marine. 94% dintre păsările din zona Mării Nordului au plastic în stomac.

California, Franța, Italia, orașe din Australia și Marea Britanie au interzis folosirea pungilor de plastic de unică folosință care nu sunt biodegradabile și compostabile. Printre orașele din SUA care au interzis pungile de plastic de unică folosință se numără San Francisco (2007), Portland (2011), Seattle (2012), Austin (2013), Los Angeles (2014), Dallas (2015) și Chicago (2015).

Având în vedere că discuțiile se află în etapa finală, în cazul în care negocierile care vor avea loc vineri, 14 Noiembrie, între Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul de Miniștri nu vor duce la niciun rezultat concret, propunerea riscă să fie anulată.

Vă solicităm:

  • să susțineți reducerea, până în 2019, a consumului de pungi de plastic de unică folosință cu 80%;
  • să susțineți interzicerea pungilor de plastic oxo-degradabile;
  • să susțineți proiectul în forma propusă de către Parlamentul European prin Margrete AUKEN, Group of the Greens/European Free Alliance.

Cu respect,

  1. European Environmental Bureau, prin Piotr Barczak, Policy Officer
  2. Fundaţia Zero Waste Europe, prin Elena Rastei, Membru Consiliul Director
  3. Fundaţia Surfrider Europe
  4. Reţeaua Zero Waste România
  5. Coaliţia pentru Mediu din România (CMR)
  6. Federația Națională pentru Protecția Animalelor (FNPA) prin Carmen Arsene, Preşedinte
  7. Fundaţia AltArt, prin Szakats Istvan, preşedinte
  8. Asociaţia pentru Minți Pertinente – AMPER, prin Cătălin Hegheș, Director Executiv
  9. Asociația Regională de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) Banat
  10. Asociația Studenților de la Business (ASB) din Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca, prin Ștefana Frîncu, Președinte
  11. Asociația Studenților în Contabilitate și Informatică de Gestiune (ASCIG) din Academia de Studii Economice București, prin Andrei Vasile, Președinte
  12. Asociația Studenților de la Istorie „Gheorghe Șincai“ din Oradea
  13. Asociația Studenților din Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (ASUS), prin Bogdan Vițelariu, Președinte
  14. Liga Studenților din Facultatea de Mecanică din Universitatea Politehnică din Timișoara, prin Cristian Ignat, Președinte
  15. Liga Studenților din Facultatea de Electronică și Telecomunicații din Universitatea Politehnica din Timișoara, prin Vlad-Ionuț Răuțu, Președinte
  16. Liga Studenților Chimiști din Universitatea Politehnica Timișoara, prin Alexandra Elena Ungureanu, Președinte
  17. Liga Studenților din Galați (LSG), prin Ionuț Dumitraşcu, Preşedinte
  18. Liga Studenților din Universitatea „Eftimie Murgu” (LSUEM) din Reșița prin Marian Valentin Stan, Președinte
  19. Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanţa
  20. Asociaţia „Natura din România
  21. Asociația „Natura Transilvaniei“, prin Mihai Constantinescu, Președinte
  22. Organizația pentru Educația Nouă (OpEN)
  23. Organizația Studenților Basarabeni (OSB) din Bucureşti, prin Ion Ursu, Președinte
  24. Organizația Studenților „Traian Lalescu” (OSTL) din Universitatea Politehnica din Timișoara, prin Cătălin Burlacu, președinte
  25. Philos – Asociația Studenților din Filosofie din Universitatea Bucureşti, prin Marian Cătălin Ciupag, Președinte
  26. Sindicatul Studenților din Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (SiSC) din cadrul Academiei de Studii Economice București, prin Emilia Popa, Președinte
  27. Societatea Studenților Stomatologi Iași (SSSI)
  28. Asociaţia ARIN, prin Codruţa Nedelcu, Director Executiv
  29. Asociația Studenţilor Stomatologi din Oradea (ASSO), prin Paula Paşca, Președinte
  30. Aurora Community, prin Claudian Doboş
  31. Asociația „2 Celsius“, prin Raul Cazan, preşedinte
  32. Centrul pentru Resurse Civice, prin Cosmin Barzan, Președinte
  33. Centrul de Resurse pentru Comunitate, prin Laura Alicu, Președinte
  34. Clubul de Cicloturism Napoca (CCN), prin Radu Mititean, Președinte
  35. Asociaţia „20 pentru Cungrea“, prin Deliu Valentin Petre, Președinte
  36. Asociaţia D’Avent, prin Cremene Laura Georgiana, Vicepreședinte
  37. Asociația „Efectul Fluture“, prin Roxana Pencea, Președinte
  38. Asociația Ecoassist, prin Liana Buzea, Președinte
  39. Fundația Eco-Civica, prin Niculae Rădulescu Dobrogea, Președinte
  40. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis prin Costel Popa, Președinte
  41. Asociația ECOTECA, prin Raul Pop – Manager Programe
  42. Asociația EcoStuff Romania, prin Radu Rusu, Președinte
  43. Asociația Euroarmonia, prin Emilia Bura, Președinte
  44. Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT)
  45. Asociația Elevilor din Constanța
  46. Asociația Ecologistă „Floare de Colț“, prin Sandor Korosfoy, Director Executiv
  47. Fundația pentru Protecția Câinilor Comunitari – FPCC, prin Antonia Crăciun
  48. Asociația „FREE AMELY 2007“, prin Elena Balaj, Preşedinte
  49. Fundația Comunitară Mureș, prin Gal Sandor, Director Executiv
  50. Asociația E.E.A. Grupul pentru Educație și Ecologie Argeș, prin Marin Toma, Președinte
  51. Asociația „Inimi Alaturi“, prin Denisa Sterie, Președinte
  52. Institutul Român pentru Dezvoltarea Tinerilor, prin Robert Marian Ciocotoiu, Președinte
  53. Asociaţia „Iubim Natura“, prin Florin Suciu, Președinte
  54. Grupul de Intervenție Civică (GIC), prin Hetti Benedek, Președinte
  55. Grupul de Acțiune Local „Ruralis“, prin Cristian Tetcu, Președinte
  56. Asociația „Love& Life 4 Animals“, prin Andreea Sălăgean, Președinte
  57. Asociația „Mai Bine“, prin Anca Gheorghică, Președinte
  58. Asociația „Mai Mult Verde“, prin Doru Mitrana, Director Executiv
  59. Asociația „Micaela“, prin dr. Mihaela Graure, Președinte
  60. Asociația Neuer Weg, prin Hans Hedrich, Vicepreședinte
  61. Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT), prin Vlad-Dan Cherecheș, Președinte
  62. Asociația „Per Anima”, prin Dana Maria Barcaru, Președinte
  63. Asociația pentru protecția animalelor „Prieteni Credincioși“, prin Silvia Rus, Președinte
  64. Asociația „Prieteni fără Grai“, prin Elena Bădicu, Președinte
  65. Asociația Pet Hope din Timisoara, prin Alina Vacaru, Președinte
  66. Asociația Reener Laendchen, prin Klaus Birthler, Director Executiv
  67. Asociația „România Fără Ei“, prin George Epurescu, Președinte
  68. Asociația România în Tranziție, prin Mihai Abagief, Președinte
  69. Asociația Rotaract Club TEAM Baia Mare, prin Adrian Dan Pop, Președinte
  70. Asociația „Salvați Animalele“ din Baia Mare, prin Adina Stetca, Vicepreședinte
  71. Asociația „Start Focus“, prin Carmen Radu, Președinte
  72. Mișcarea „Terra Livre – free earth“, prin Filipa Doboș
  73. Fundația TERRA Mileniul III, prin Lavinia Andrei, Președinte
  74. Asociația „Unda Verde“, prin Georgiana Branea, Președinte
  75. University of Petroșani Students Union (UPSU), prin Maria Magdalena Tudor, Președinte
  76. Asociația „Viitorul în Zori (Let’s Do It, România!)“, prin Andrei Coșuleanu, Director Executiv

 

[1]  92% dintre europeni sunt de acord că trebuie luate măsuri pentru reducerea utilizării pungilor de plastic de unică folosință – comunicatul de presă al Comisiei Europene din 30 iunie 2014 http://europa.eu/rapid/press-release_IP-11-580_en.htm