ALERTĂ: Comisia Europeană intenționează să mazilească 18 propuneri legislative, printre care Pachetul „Aer Curat” și „Economie Circulară”
http://www.scinteia.ro/…/alerta-junker-ingroapa-aerul…/
http://www.europeanvoice.com/…/juncker-to-scrap-air…/
http://www.theguardian.com/…/eu-plans-to-scrap-clean…
PROTESTEAZĂ: Scrie-le pe Twitter, Facebook sau email, până în 16 decembrie! Ia atitudine față de încă o mizerie corporatistă, pe care decidenții încearcă să ne-o servească acum, înainte de Crăciun! Să le arătăm că suntem mulți și responsabili!
E-mail:
Facebook:
https://www.facebook.com/JunckerEU
https://www.facebook.com/frans.timmermans
Twitter Storm: Click http://bit.ly/1vHpf6r pentru a trimite mesajul „Please RT: EU needs to be efficient, green and healthy. @TimmermansEU please don’t scrap #circulareconomy & #cleanair packages!”
sau
Will @JunckerEU & @TimmermansEU create a #eurosceptic backlash among those who care about environment by axing #circulareconomy & #CleanAir?
Vă rugăm să folosiți hashtags: #cleanair #CircularEconomy
NU corporația face legislația!
Documente secrete obținute ieri de către European Voice dezvăluie obiectivele Comisiei Europene pe următorii 5 ani, sub noul preşedinte Jean Claude Junker, care ar fi urmat să fie publicate marți, 16 decembrie. Astfel, aflăm că Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, intenţionează să îngroape mai multe propuneri legislative fundamentale pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, conservarea resurselor şi protecţia mediului. Pe lista propunerilor legislative care urmează a fi mazilite se află Pachetul „Aer Curat” și „Economie Circulară”.
Pachetul „Aer Curat” propune ca Uniunea Europeană să reducă până în anul 2030 emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu 40% sub nivelul din anul 1990 şi atingerea unui nivel de 27% din energia generată la nivelul UE, care să fie din surse regenerabile. Obiectivul principal constă în reducerea impactului pe care îl are asupra sănătății cetățenilor poluarea aerului de către autovehicule, industrie și centrale electrice. Astfel s-ar preveni moartea prematură a circa 400.000 de cetățeni, anual, la nivel european.
Pachetul „Economie circulară: Deşeuri” propune ca, în termen de 4 ani, la nivelul UE toate deşeurile să fie reciclabile 100% sau biodegradabile, pentru a se atinge obiectivul „zero waste/zero deşeuri”. Această măsură ar elimina treptat depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi, până în 2025 şi ar obliga statele UE să recicleze sau să reutilizeze 70% din cantitatea de deșeuri generată, 80% din cantitatea de ambalaje şi 90% din cantitatea de hârtie, cu scopuri similare pentru materiale plastice, lemn, sticlă şi metale. Propunerea ar urma să fie anulată din cauza lipsei de consens între statele membre, în special cu grupul ţărilor cu rate mici de reciclare precum România şi Bulgaria.
Studiul de impact realizat de Comisia Europeană asupra Pachetului „Economie Circulară” sugerează că implementarea integrală a politicilor propuse ar crea peste 580.000 de locuri de muncă, ar crește cifra de afaceri anuală a sectorului de gestionare și reciclare a deșeurilor cu 42 de miliarde € și ar economisi 72 miliarde € pe an în costuri asociate cu gestionarea a deșeurilor.
Rebecca Harms, liderul Grupului Verzilor din Parlamentul European, a declarat astăzi pentru European Voice că „ar fi scandalos dacă prima decizie majoră a Comisiei lui Junker ar fi să renunţe la aceste propuneri fundamentale privind calitatea aerului și economia circulară”.
Surse din Bruxelles susţin că atât Parlamentul European, cât şi Consiliul Europei i-au solicitat lui Timmermans să nu anuleze propunerile legislative, însă acesta refuză să respecte principii de bază în democraţie, susţinând în schimb interesele corporaţiilor.