Orașul italian Capannori are una dintre cele mai ridicate rate de reciclare a deșeurilor municipale din Europa și este un exemplu despre cum implicarea comunității și deciziile politice ferme pot aduce rezultate incredibile.
Bătălia cu incineratoarele
Nicăieri nu este mai adevărată zicala „Stejarii înalți cresc din ghinde mici” decât în Orășelul Capannori din Italia. Aici, o serie de proteste împotriva construirii unui incinerator de deșeuri a dus la nașterea unei mișcări la firul ierbii pentru Zero Waste în toată Italia.
Capannori, un oraş cu 46.700 de locuitori situat lângă Lucca în Toscana, urma să devină încă o victimă a dezvoltării constante a incinerării deșeurilor în Italia. Arderea deșeurilor, soluția propusă în nordul Europei pentru a produce energie și pentru a rezolva problemele de mediu și sociale asociate depozitării deșeurilor în rampe, câștiga teren în Italia – o țară pentru care gestionarea deșeurilor era o problemă gravă și urgentă. Organizațiile medicale și de mediu au opus puțină rezistență sau deloc, considerând că incinerarea este soluția cea mai puțin dăunătoare pentru o dilemă aparent imposibilă. Interesele economice și presiunea din nordul Europei susțineau incinerarea, iar amplificarea fenomenului părea de neoprit. În dezbaterile publice nu se aborda faptul că incinerarea încurajează generarea deșeurilor, concurează cu reciclarea, periclitează dezvoltarea durabilă, aprinde scânteia corupției și eliberează substanțe toxice, precum dioxine, furani și metale grele. Comunități precum cea din Capannori au fost lăsate să lupte singure împotriva construcției de incineratoare.
În 1997, învățătorul Rossano Ercolini a conștientizat potențialele efecte nocive pe care le-ar avea un incinerator local asupra sănătății cetățenilor și a mediului înconjurător. Cu ajutorul lui Dr. Paul Connett, expert internațional în incinerare și în politici Zero Waste, Rossano a desfășurat numeroase acțiuni de informare, pentru a convinge localnicii de pericolul pe care l-ar reprezenta construirea unui incinerator în comunitatea lor. Mișcarea a reușit să blocheze construcția și în curând s-a extins în alte trei comunități din regiune, amenințate și ele de incinerare.
- Populație: 46.700
- 2007: Prima strategie Zero Waste
- rata reducere deșeuri: 40% în 10 ani
- rată colectare separată: 82%
Care este alternativa?
Responsabil de găsirea și implementarea unei alternative la incinerare, Ercolini a ajuns la concluzia că singura opțiune era să se reducă generarea deșeurilor. A preluat conducerea operatorului de salubritate local ASCIT, pentru a crea o schemă pilot de colectare a deșeurilor la sursă, din ușă-în-ușă. După un an s-a retras și și-a reluat rolul de activist, desfășurând campanii împotriva incinerării pe tot teritoriul Italiei. Ercolini a convins Consiliul Local din Capannori să devină prima administrație locală din Europa care a adoptat Strategia Zero Waste, angajându-se ca până în 2020 să ajungă la performanța de a reduce aproape la zero cantitatea de deșeuri trimisă către rampele de gunoi.
Colectarea separată la sursă, din ușă-în-ușă, a fost introdusă etapizat în unitatea administrativă, între 2005 și 2010. S-a început cu satele mici, unde fiecare greșeală putea fi identificată și corectată din timp, ajungându-se la acoperirea întregii raze teritoriale în 2010. În acest an, deșeurile municipale erau separate la sursă în proporție de 82% și doar 18 procente – reprezentând deșeuri reziduale – ajungeau la rampă.
Din 2012, în câteva dintre localitățile administrației s-a implementat o taxă de tipul „plăteşti-pentru-cât-arunci”. Frecvența colectării de la fiecare gospodărie era măsurată cu ajutorul micro-cipurilor lipite pe sacii cu deșeuri reziduale, pe care le scana un aparat de citire montat pe autospecialele de colectare. Noul mod de tarifare a reprezentat un stimul pentru epararea și prevenirea generării de deșeuri în localitățile unde s-a aplicat, astfel încât rata de separare la sursă a urcat la 90%.
Transparență și consultare
Factorii de decizie locali au recunoscut că succesul proiectului de colectare separată la sursă, din ușă-în-ușă, și al altor măsuri Zero Waste se datorează consultării active a cetățenilor, încă din faze incipiente. Ședințele se organizau în locuri publice, pentru a obține idei și pentru a implica populația în strategia Zero Waste. Materiale informative erau trimise la toate adresele. Cu câteva săptămâni înainte ca sistemul de colectare din ușă-în-ușă să fie introdus într-o anumită zonă, voluntarii distribuiau kit-uri gratuite de colectare separată, inclusiv mai multe tipuri de pubele și de saci, precum și numeroase materiale de informare. Voluntarii erau instruiți să răspundă întrebărilor cetățenilor cu privire la noul sistem, ceea ce făcea ca implicarea să fie ușor de obținut, imediată și eficientă.
Un studiu comparativ realizat de Universitatea La Sapienza din Roma despre colectarea din-ușă-în-ușă în trei comunități din Italia (Capannori, Roma și Salerno) a arătat că în Capannori participarea și satisfacția au fost mai mari decât în celelalte cazuri (99% dintre locuitori sortează deșeurile și 94% sunt satisfăcuți de sistem). Rezultatele se datorează procentului mare de rezidenți care au primit materiale informative (98,6%), au participat la ședințe despre schimbarea sistemului (46%) și știu unde să ceară informații despre colectarea deșeurilor (91%).
O soluție viabilă economic
Pentru că nu se mai trimit deșeuri la rampe de gunoi costisitoare, se fac economii. În plus, se câștigă și din vânzarea materialelor către unități de reciclare. Iată dovezile faptului că sistemul este auto-suficient din punct de vedere economic. Cu ajutorul lui, Consiliul Local din Capannori a economisit peste două milioane de euro în 2009. Banii economisiți au fost investiți în infrastructura pentru reducerea generării deșeurilor și în reducerea cu 20% a taxelor fixe de salubrizare pentru rezidenți. De asemenea, au finanțat recrutarea a 50 de angajați pentru ASCIT, crescând rata de ocupare a forței de muncă în regiune.
Obținerea de compost
Unul dintre cele mai de succes elemente ale noului sistem de colectare a fost că evitarea trimiterii la rampă a deșeurilor organice. ASCIT colectează frecvent de la domiciliul cetățenilor resturile organice biodegradabile, care sunt trimise la o unitate de compostare din regiune. Ba mai mult, cantinele publice din Capannori au fost dotate, în 2010, cu aparate de compostare Joraform. În viitor, locuitorii ar putea primi astfel de stații colective de compostare, ceea ce ar reduce cu 30 până la 70% costurile de colectare, transport și tratare a deșeurilor organice.
Cetățenii au fost încurajați să obțină compost la domiciliu: 2.200 de gospodării au primit compostoare gratuite, iar membrii gospodăriilor au fost instruiți cu privire la tehnicile specifice. Cei care compostează la domiciliu beneficiază de o reducere de 10% din taxa de salubrizare, iar verificările în teren au relevat că 96% dintre gospodării folosesc în mod corect compostoarele. În prezent, există un proiect pentru construirea unei fabrici de biogaz în zonă, care se află în etapa de planificare și consultare publică.
Eliminarea deșeurilor prin proiectarea sustenabilă a produselor
În anul 2010, în Capannori s-a înființat primul Centru de Cercetare Zero Waste din Europa. Aici experții identifică deșeurile care se aruncă în sacii gri cu deșeuri reziduale și caută soluții pentru a reduce și mai mult acele 18 procente. Când au descoperit că printre cele mai comune deșeuri reziduale se numără capsulele pentru cafea, Centrul de Cercetare a stabilit întâlniri cu producătorii de cafea ca Nespresso și Illy, pentru a găsi alternative reciclabile sau biodegradabile. De asemenea, volumul mare de scutece de unică folosință găsite printre deșeurile reziduale a determinat autoritățile locale să ofere părinților variante de scutece refolosibile.
Optând pentru o abordare mai degrabă colaborativă decât combativă, au obținut un răspuns pozitiv din partea producătorilor, cei din industria cafelei inițiind chiar cercetări pentru găsirea de alternative la capsula standard.
Oportunitățile din spatele reutilizării
Eforturile nu s-au concentrat doar pe îmbunătățirea ratei de reciclare, ci s-a pus accent și pe reutilizare. În 2011, autoritatea publică locală a deschis în Lammari propriul centru de colectare și reutilizare: Insula Ecologică. Aici se repară, dacă este necesar, și se re-vând obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării, electronice și mobilier care nu mai sunt dorite, dar sunt încă în stare bună. Astfel, sunt recuperate și reintroduse în sistem resurse prețioase. Centrul de refolosire își extinde constant activitatea: în 2012, au fost donate 93 de tone de obiecte, iar din 2013 cifrele sunt în creștere. Potrivit lui Rossano Ercolini:
„Cifrele înregistrate de Insula Ecologică din Lammari (centru de colectare a deșeurilor voluminoase și a obiectelor refolosibile, n.r.) arată că, parțial, cultura noastră se schimbă datorită politicilor administrației. Dacă înainte oamenii aruncau totul, acum își dau seama că recuperarea obiectelor nu este doar benefică pentru mediu, ci și pentru cei care le pot cumpăra la prețuri accesibile.”
Centrul oferă de asemenea instruire pentru activități precum cusut, tapițat, tâmplărie, pentru a promova cât mai mult posibil valorile și practica reutilizării.
Pionieri în prevenirea generării deșeurilor
Capannori este lider de necontestat în prevenirea generării deșeurilor. Între 2004 și 2013, volumul total de deșeuri generate per capita a scăzut cu 39%, de la 1.92 kg/persoană/an la 1.18 kg/persoană/an, și se preconizează că va scădea în continuare, datorită extinderii sistemului „plătești-pentru-cât-arunci“ pe tot teritoriul administrativ. Și mai impresionant este faptul că s-a redus cantitatea deșeurilor nesortate/reziduale de la 340 kg/locuitor/an în 2006, la 146 kg în 2011 – o scădere cu 57%. Dimensiunea succesului se poate aprecia comparând aceste cifre cu cele din Danemarca – 409 kg/locuitor/an în 2011. Aceasta înseamnă că, pe lângă creșterea ratei de reciclare, decidenții locali au avut în vedere modalități de reducere la sursă a cantității de deșeuri generate.
În strategia lor Zero Waste, au inclus 11 direcții de acțiune. Probabil cea mai vizibilă dintre toate este vânzarea produselor vrac – autoritatea locală a oferit stimulente micilor comercianți ca să elimine ambalajul și să vândă produse cum ar fi detergenți lichizi, ulei, vin etc. direct în recipientele clienților. Lanțul de băcănii Effecorta, înființat în Capannori în 2009, comercializează la vrac peste 250 de produse locale (mâncare și băutură). Locuitorii pot cumpăra paste, vin, ulei și multe alte produse de bază, fără să mai arunce ambalaje.
În 2012, la centrul de reutilizare au fost donate 93 de tone de obiecte, care au fost reparate și vândute celor aflați în dificultate.
La băcăniile Effecorta, locuitorii pot cumpăra vrac peste 250 de produse locale (mâncare și băutură).
Municipalitatea oferă subvenții pentru scutece reutilizabile părinților.
Distribuția directă – o binefacere pentru agricultura locală
Au fost puse în funcțiune două echipamente automate pentru comercializarea laptelui, introducându-se astfel un nou model de distribuție a produselor alimentare direct de la producător. Automatele sunt aprovizionate direct de către cooperativa fermierilor autohtoni, iar cumpărătorii nu mai plătesc intermediari ca fabricile de ambalare sau retailerii. Astfel, clienţii plătesc mai puțin, în timp ce fermierii primesc mai mult pentru fiecare litru de lapte. Modelul a avut un succes uriaș. Prin automate s-au vândut 200 de litri de lapte pe zi și, deoarece 91% dintre clienți își reumpleau propriile recipiente, au fost scoase din circuit circa 90.000 de sticle.
Alte inițiative au constat în: campanii de promovare a consumului de apă de la robinet în locul celei îmbuteliate (italienii sunt cei mai mari consumatori de apă minerală îmbuteliată din Europa), de eliminare a tacâmurilor de unică folosință din școli, de distribuire a unor plase de cumpărături din material textil tuturor celor 17.800 de gospodării și a altor 5.000 de bucăți societăților comerciale. De asemenea, toate farmaciile din zonă au fost aprovizionate cu scutece și produse sanitare reutilizabile. Toate aceste inițiative au impulsionat locuitorii să devină consumatori responsabili.
O comunitate etalon
Abordarea proactivă, unitară și implicarea cetățenilor în toate etapele de elaborare a politicilor de mediu – iată elementele cheie care au transformat municipalitatea din Capannori într-un exemplu de bune practici la nivel european. Prin poziția sa de comunitate etalon a Rețelei de Orașe Zero Waste, Capannori inspiră alte comunități să își dorească mai mult decât atingerea obiectivelor de reciclare. Liderii vizionari ai acestei comunități au văzut mai degrabă oportunitățile decât problemele și, prin implicarea transparentă a populației, au transformat totul într-un succes al întregii comunități.
Astăzi, sute de municipalități europene urmează exemplul comunității din Capannori.
Cele două automate de lapte cu autoservire furnizează cam 200 de litri de lapte pe zi, eliminând din circuit circa 90.000 de sticle.
Autor: Aimee Van Vliet
Surse:
http://www.uclg-cisdp.org/sites/default/files/Capannori_2010_en_FINAL.pdf
http://www.comune.capannori.lu.it/node/11408