Cum sa construim o casa naturala: Tencuieli cu cob, argila si tadelakt

Cluj Napoca, 13 Mai 2013

In perioada 7-10 Mai 2013, Popasul Verde, Sangeorz Bai, judetul Bistrita Nasaud, a gazduit workshop-ul ”Cum sa construim o casa naturala: Tencuieli cu cob, argila si tadelakt”, cu focus pe selectia materialelor, tencuieli cu cob, tadelakt si argila, permacultura si o viata in care deseurile sunt resurse.

Pe parcursul celor 4 zile, 20 de participanti au tencuit atat interiorul si exteriorul unei case din baloti de paie cu cob cat si suprafata unei bai cu tadelakt, sub indrumarea unor specialisti in domeniu. 

Tadelaktul este o tencuiala lucioasa, pe baza minerala (var hidraulic), pentru suprafete rezistente la apa, realizate in stil traditional marocan, potrivit pentru pereti, pardoseli, vani, vase, dusuri, blaturi de masa si in special pentru bai de tip Hamman (bai orientale). De asemenea, participantii si-au insusit concepte teoretice cu privire la permacultura, zero waste si materialele naturale.

Traineri:

Nemeth Janos

Janos este constructor si tencuitor profesionist cu peste 15 ani experienta si pionier in domeniul constructiilor naturale, sanatoase si prietenoase cu mediul. Este fondatorul ”Natural HomeforYou”, proiect de informare cu privire la constructiile ecologice si naturale precum: case din baloti de paie, case din cob, interioare sanatoase si naturale, finisaje si tencuieli cu argila si tehnica Tadelakt, cu peste 70 000 de sustinatori online.

In ultimii 4 ani a fost implicat in constructia si tencuirea a variate proiecte in Romania, Germania si Franta fiind educat direct de catre Kreidezeit si Gutex, producatorii materialelor de constructii naturale: izolatii din canepa, lana, finisaje naturale pentru lemn, vopsele si pigmenti pe baza de argila si var, tencuieli din argila si Tadelakt.

Janos este un pasionat biciclist si activist de mediu.

Claudian Dobos

Claudian Dobos este fondator si membru in Consiliul Director al Asociatiei Romane de Permacultura, membru fondator Zero Waste Romania. Trainer si reprezentant al retelei Transition Towns,  “România în Tranzitie”,  ambasador Global Ecovillages Network, fondator “One Perfect Movement” si facilitator in ”Design for Sustainability” (Gaia Education Approach). Facilitator, activist si networker conecteaza organizatii, proiecte si oameni la nivel international.

Raluca Suru

Raluca este arhitect independent, pasionata de constructiile naturale si ecologice iar prin intermediul ”Raluca Suru Architecture” ofera servicii si expertiza in domeniul cladirilor sustenabile. Coordoneaza proiectul ”Case Naturale”, filiala in Romania a unui proiect international initiat de catre Oliver Swann.

Organizatori:

 419044_290240117702080_1252432233_n  logo ZWR 300 DPI(1)

Cu sprijinul:

ARP_logo_180x180 LOGO  537226_189031497916042_580095877_n