Provocare: 3 iulie, o zi #fărăpungideplastic

Pungile de plastic reprezintă o problemă majoră pentru mediu și omenire. În data de 3 iulie sărbătorim ziua internațională fără pungi de plastic. Iată de ce ar trebui să renunțăm la ele și cum vrem să vă determinăm să plecați #fărăpungideplanstic din magazine sau piețe, măcar pentru o zi. Se dau premii! 

Statistici despre pungile de plastic:
  • 200: numărul de pungi de unică folosință aruncat anual de fiecare cetățean european;
  • 70: numărul de pungi de unică folosință aruncat anual de fiecare cetățean al Planetei;
  • 500 de miliarde: numărul de pungi generat anual la nivel global;
  • 1 milion: numărul de pungi de plastic consumate în fiecare minut;
Plasticul nu dispare!

Din cauza pungilor, mor anual cel puțin 100.000 de viețuitoare marine și 1 milion de păsări. Apoi, din oceane, plasticul ajunge înapoi în farfuriile noastre, prin hrana consumată.

Ce este Ziua fără Pungi de Plastic

Ziua fără Pungi de Plastic este o zi în care ni se cere să acționăm pentru a stopa folosirea pungilor din plastic. Mișcarea a fost inițiată acum nouă ani în Barcelona, de către Organizația Rezero. Treptat, i s-au alăturat numeroase organizații la nivel internațional.

De Ziua fără Pungi de Plastic au loc numeroase acțiuni: refuzul pungilor de plastic, realizarea de instalații artistice din pungi de plastic, distribuirea de pungi reutilizabile etc.

Zero Waste România propune o acțiune menită să atragă atenția într-un mod constructiv atât cetățenilor, cât și comercianților, asupra impactului pe care îl au pungile de plastic asupra mediului. Pentru asta, am creat provocarea #fărăpungideplastic, susținută de Iulie fără plastic, ViitorPlus-Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă (Atelierul de Pânză), ALTERNATIVE, REDU, Greenpeace România.

În data de 3 iulie 2018, voluntarii noștri îi vor încuraja pe clienții magazinelor și ai piețelor să achiziționeze cele necesare folosind cât de puține pungi de plastic reușesc. Cei mai perseverenți participanți vor fi răsplătiți cu un kit de supraviețuire fără plastic.

Ce vom face de Ziua fără Pungi de Plastic?
  1. vom aborda oamenii care intră în magazine
  2. îi vom informa despre impactul pungilor de plastic asupra biodiversității
  3. le vom propune să participe la provocarea lansată, sugerând și câteva soluții
  4. îi vom ruga să se întoarcă la noi cu ceea ce au cumpărat
  5. îi vom ruga să încarce pe pagina evenimentului o fotografie cu ei și cu ceea ce au cumpărat, alături de următorul text: „Astăzi, m-am alăturat campaniei #fărăpungideplastic și am reușit să elimin x pungi de plastic din coșul de cumpărături. M-am ales însă cu y pungi de plastic. În viitor, promit să am un comportament și mai sustenabil!” (x și y se înlocuiesc cu cifrele reale)
  6. la finalul campaniei, vom desemna un câștigător: persoana cu cele mai puține pungi de plastic raportat la numărul produselor achiziționate va primi un kit de supraviețuire fără plastic.
Ce conține kit-ul de supraviețuire fără plastic?
  • produse homemade de igienă personală: pastă de dinți, deodorant, scrub
  • cărți donate de voluntari
  • un set de 3 batiste din bumbac organic
  • sacoșe pentru cumparaturi de la Atelierul de Pânză, ALTERNATIVE și săculeți de la REDU
  • sticle reutilizabile de la Greenpeace România

Dacă ești din alt oraș sau nu te întâlnești cu noi prin București în data de 3 iulie, dar vrei să participi la campanie, postează pe pagina evenimentului poza ta și a cumpărăturilor, în fața magazinului/ pieței, alături de textul de mai sus. De asemenea, dacă vrei să ne ajuți să răspândim mesajul:

  • ajută-ne ca voluntar (vezi mai jos detalii)
  • dă share postărilor noastre și invită prietenii să se alăture
  • convinge-ți prietenii, cunoscuții și necunoscuții să se alăture demersului și să cumpere #fărăpungideplastic
  • dacă ești în alt oraș decât capitala, organizează eventul la tine în oraș; împărțim know-how și premiile la nivel național.
PENTRU VOLUNTARI:

Vom face traininguri pentru voluntari, de 15-30 minute, oricând duminică sau luni, în intervalul 13-19, la ViolonceluluiHub (intrarea violoncelului, nr 10, sector 3 București, http://violonceluluihub.ro/). Dacă nu sunteți din București sau nu puteți ajunge duminică sau luni la traning, ci doar marți la acțiune, ne putem auzi și la telefon pentru training. Pregătim și un kit online de training pentru voluntari. Pentru a ști când pot veni voluntarii la training și la acțiune, dar și unde, avem rugămintea să completați acest excel: https://docs.google.com/…/15NY2PKbQhaBdXQgHqUDY…/edit…