European Compost Network a prezentat soluții sustenabile pentru tratarea fracției biodegradabile la Cluj-Napoca

3 decembrie 2015

Autoritățile, salubriștii și câteva organizații clujene au aflat de la Florian Amlinger – expert internațional în domeniul compostului, cum pot colecta deșeurile biodegradabile de la populație și cum le pot transforma în compost sau în biogaz. Discuția a avut loc în cadrul unui seminar organizat de Zero Waste Romania şi Zero Waste Europe, la Cluj-Napoca.

Organizatorii l-au invitat pe Florian Amlinger, expert cu peste 30 de ani de experienţă în obținerea compostului la nivel comunitar, să vorbească despre gestionarea biodeșeurilor. Amlinger a fost implicat în proiecte de anvergură, precum elaborarea de planuri naţionale şi locale pentru gestionarea deşeurilor în Austria, Bulgaria, Grecia, Germania, Slovacia, Portugalia etc.

La Cluj-Napoca, Florian Amlinger, membru al European Compost Network, a prezentat soluţii sustenabile pentru tratarea fracției biodegradabile, prin digestie aerobă/compostare şi conversia în îngrăşământ sau prin digestie anaerobă/fermentare şi conversia în biogaz. Acesta a vorbit despre:

  • reducerea cantităţii de biodeșeuri generate;
  • separarea alimentelor comestibile de restul biodeșeurilor;
  • separarea la sursă;
  • colectarea separată, programată în zile diferite, pe tip de deşeu;
  • obținerea compostului în mod individual, în propria gospodărie;
  • obținerea compostului în mod centralizat, la nivel de comunitate.

De asemenea, expertul austriac a punctat importanța implicării în proces a sistemului informal de reciclare. Potrivit lui, sistemul ar trebui extins și oficializat, iar colectorii informali ar trebui să beneficieze de condiții decente de muncă. Acest lucru se poate realiza doar prin înființarea unor cooperative care să le reprezinte interesele.

Participanți:

Primăria Cluj Napoca, ADI EcoMetropolitan, Rosal Grup, Brantner-Vereş SA, Arovit – MIB Prodcom, Casa de Cultură Permanentă, Societate Organizată Sustenabil (SOS), Cooperativa Pata Rât – prima cooperativă a sistemului informal de reciclare din România, SC Mabeco Consultanță.

Mulţumim pentru găzduire centrului FORMATEST.