Provocare: Crăciun Zero Waste

Pregătiți pentru un Crăciun Zero Waste?

Ne apropiem cu pași repezi de Crăciun și, totodată, de frenezia cumpărăturilor asociate sărbătorilor. Fie că este vorba despre cadouri, podoabe pentru brad sau alimente, le punem în coșul de cumpărături fără să ne gândim că multe vor ajunge, cel mai probabil, deșeuri.

Pentru a preveni acest scenariu risipitor, lansăm o provocare pentru un Crăciun plin de experiențe autentice și cu cât mai puține deșeuri.

Hai alături de noi! Fii inspirație pentru prieteni, familie, colegi…

În perioada 10 – 24 decembrie, postează pe Facebook fotografii cu „cadoul” tău zero waste, etichetează Zero Waste Romania cu hashtag #CrăciunZeroDeșeuri și apoi distribuie mai departe.

Cum petreci un Crăciun Zero Waste?

Înainte de toate, recomandăm o evaluare pe trei paliere:

  1. cumpărarea de cadouri pentru familie și prieteni
  2. cumpărarea alimentelor necesare pentru mesele de Crăciun și Revelion
  3. cumpărarea de decorațiuni pentru Crăciun și Anul Nou

Apoi, alegi soluția care ți se potrivește:

DARURI

Ierarhia etică a procurării darurilor:

  • Oferă în dar momente memorabile (bilete la evenimente, experiențe plăcute, abonamente la teatru etc.)
  • Dăruiește din timpul tău (oferă ajutor, împărtășește cunoștințele/ expertiza într-un anumit domeniu)
  • Creează ceva nou folosind obiectele pe care le ai la îndemână (revitalizează piese vechi de mobilier, oferă o nouă utilitate jucăriilor)
  • Cumpără second-hand (cumpără de pe eBay/Olx, caută anticariate)
  • Creează (handmade, surprize culinare)
  • Cumpără responsabil (produse durabile, reparabile, refolosibile, compostabile, locale, handmade, non-toxice)
ALIMENTE

Atunci când vine vorba despre alimente, recomandăm planificarea în detaliu a meselor, elaborarea de liste de cumpărături cu ingredientele necesare și respectarea lor cu sfințenie în momentul realizării cumpărăturilor.

Atenție la tentații: promoțiile din supermarketuri ne determină să ne umplem inutil coșurile de cumpărături, frigiderele și mai apoi tomberoanele. Pentru a evita acest lucru, cumpărați puțin și fără ambalaje și gândiți-vă în avans cum ați putea valorifica mâncărurile neconsumate, integrându-le în altele noi. Dacă nu reușiți să eliminați complet deșeurile alimentare, le puteți transforma în compost.

DECORAȚIUNI

Decorațiunile de Crăciun din materiale toxice, nereciclabile pot fi și ele evitate. Există chiar și pe piața din România alternative din materiale naturale sau din materiale reciclate. Mai mult, cei creativi au opțiunea de a le confecționa chiar ei.