#BanTheBag! Acționează ACUM!

România e sufocată de cantitatea imensă de pungi de plastic care acoperă atât văi de râuri, cât şi câmpuri întregi.

În mai puţin de 5 minute poţi avea un impact semnificativ asupra restricționării drastice a pungilor de plastic de unică folosinţă, la nivel național și european. Este important să acţionezi până vineri, 14.11.2014!

Solicită Ministrului Mediului, Attila Korodi:
  • Să susţină reducerea cu 80% a consumului de pungi de plastic de unică folosinţă, până în 2019;
  • Să susţină interzicerea pungilor de plastic oxodegradabile;
  • Să susţină proiectul în forma propusă de către Parlamentul European, prin Margrete AUKEN, Group of the Greens/European Free Alliance.
Trimite mesajul:

URGENT! Trimiteţi ministrului Mediului Attila Korodi, până vineri, 14 noiembrie, următorul mesaj:

Dle ministru, eliberaţi România de pungile de plastic! BXL 17.11: #BanTheBag!

Miniszter úr, szabadítsa meg Romániát a műanyag zacskóktól! BXL 17.11: #BanTheBag!

prin email: sau .

prin SMS – mobil: 0740 300977

prin Twitter la: https://twitter.com/korodiattila

prin Facebook:

https://www.facebook.com/attila.korodi.94?fref=ts

Informează-te!

http://www.surfrider.eu/en/ban-the-plastic-bag.html

Distribuie mai departe!

În ciuda unui sprijin popular puternic în întreaga Uniune Europeană pentru reducerea deșeurilor din pungi de plastic, totuşi surse din Bruxelles poziţionează România alături de o minoritate de state membre ale UE, care blochează propunerea Parlamentului European pentru reducerea drastică a utilizării pungilor de plastic de unică folosinţă.

Având în vedere că discuţiile se află în etapa finală, în cazul în care negocierile între Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliul de Miniştri nu vor duce la nici un rezultat concret până vineri, 14 noiembrie, propunerea riscă să fie anulată.

Pungile de plastic au o durată de viaţă de peste 200 de ani, însă o durată de utilizare de câteva minute, fiind unul dintre cele mai elocvente exemple de proiectare eşuată a industriei. Măsurile de descurajare a producerii pungilor de plastic şi a altor produse de unică folosinţă reprezintă un aspect prioritar în gestionarea sustenabilă a deşeurilor. În România, conform Fondului de Mediu, cantitatea de pungi de plastic comercializate în 2010 a fost dublă comparativ cu anul 2009 şi este în continuă creştere, pe fondul dezvoltării marilor retaileri.

Fiecare european foloseşte în medie circa 500 de pungi de plastic anual, dintre care 92% sunt de unică folosinţă. Mai mult, dintre cele 100 de miliarde de pungi de plastic consumate anual în Europa doar 6,6% sunt reciclate. Din cauza greutăţii şi dimensiunii reduse, pungile de plastic ajung adesea în mări şi oceane, unde se descompun treptat de-a lungul a sute de ani, formând o supă difuză de microparticule, răspândită pe întreaga planetă. Pungile de plastic din mediul marin reprezintă un pericol major cu consecinţe dramatice pentru ecosistemul acvatic/marin.

Fragmentele microscopice de plastic sunt ușor ingerate, cele mai afectate fiind mamiferele marine, întrucât acești poluanți se acumulează la fiecare nivel din lanțul trofic, astfel încât la fiecare nivel din lanț se obține o creștere semnificativă a concentrației de poluanți. Mai mult, plasticul nu doar eliberează substanțe chimice. Odată ajuns în apă atrage alte toxine, devenind și mai periculos pentru formele de viață marine. 94% dintre păsările din zona Mării Nordului au plastic în stomac.

California, Franţa, Italia, oraşe din Australia şi UK au interzis folosirea pungilor de plastic de unică folosinţă, care nu sunt biodegradabile şi compostabile. Orașe din SUA care au interzis pungile de plastic de unică folosință includ San Francisco (2007), Portland (2011), Seattle (2012), Austin (2013), Los Angeles (2014), Dallas (2015) și Chicago (2015).

Campanie inițiată de către European Environmental Bureau (EEB), Surfrider Foundation Europe și Plasticbagfreeday.org.