Workshop: Fără plastic de unică folosință. Cu ce îl înlocuim?

O parte dintre articolele din plastic de unică folosință vor fi interzise la nivel european, începând cu 2021. Decizia a fost luată în data de 24 octombrie de Parlamentul European, însă de aici și până la implementare este cale lungă.

Prin acest workshop ne-am propus să arătăm autorităților naționale și comercianților că susținem demersul legislativ, dar și că suntem dispuși să identificăm și să adoptăm soluții alternative viabile.

Care este contextul?

Un prim pas împotriva plasticului de unică folosință a fost făcut: Parlamentul European a adoptat legea privind interzicerea unor articole precum bețișoarele pentru urechi, farfuriile, tacâmurile, paiele, bețele pentru amestecat băuturi și cele pentru baloane, materialele oxo-plastice și anumite tipuri de polistiren.

În plus, a decis reducerea cu 25% până în 2025 a consumului de produse din plastic de unică folosință pentru care alternativele nu sunt atât de ușor de adoptat (ex: cutii pentru burgeri sau sendvișuri, recipiente pentru fructe, legume, deserturi sau înghețată). Totodată, a stabilit cote de colectare și reciclare a unor deșeuri precum plasele de pescuit și mucurile de țigări.

Însă adoptarea de către Parlamentul European nu oferă garanția aplicării cerințelor legislative.

Care sunt pericolele?

Din luna noiembrie, încep negocieri tripartite între guverne, Parlamentul European și Comisia Europeană, pe tema acestei legi. Cel mai probabil, comercianții de produse de unică folosință vor încerca să influențeze negocierile, pentru ca prevederile adoptate la nivel național să fie mai puțin dure.

De aceea, în acest workshop am dorit să identificăm toate impedimentele, reale sau doar invocate, pe care comercianții le-ar putea întâmpina odată cu renunțarea la articolele din plastic de unică folosință. Apoi, ne-am propus să indentificăm soluții alternative accesibile financiar, dar totodată durabile, non-toxice, reutilizabile, reparabile, compostabile sau reciclabile.